Servicii Psihiatrie Pediatrică


Consultație psihiatrie pediatrică
Control psihiatrie pediatrică
Interpretare analize
Consultație în vederea eliberării actelor necesare  pentru CEMPH 
 Întocmire document medical pentru scopuri administrative

Informații Psihiatrie Pediatrică


 

Psihiatria pediatrică, este specialitatea care se ocupă de diagnosticul și tratamentul afecțiunilor psihice, specifice copilului și adolescentului, ce pot influența creșterea și dezvoltarea acestuia.

De cele mai multe ori părinții sunt cei care observă primele semne ale afecțiunilor psihice ale copiilor.

Când să vă adresați pentru o consultație la cabinetul de psihiatrie pediatrică?

 • lipsă de speranță și tristețe care persistă
 • furie constantă și tendința de a reacționa exagerat la diverse situații
 • cel mic nu atinge etapele normale de dezvoltare( întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv al copilului, întârziere în dezvoltarea psihomotorie, tulburări ale controlului sfincterian (enuresis, encoprezis))
 • griji, frică și anxietate persistente
 • preocupare excesivă cu felul în care arată sau legată de boală
 • teama că cineva îi controlează mintea, sau că e lipsit de control
 • brusc are note proaste la școală, care nu pot fi explicate
 • pierderea interesului pentru activitățile care îi plăceau
 • retragere socială, preferă să fie singur
 • gânduri suicidare
 • incapacitatea de a se concentra, de a gândi limpede, de a lua decizii
 • oboseală excesivă, apatie
 • incapacitatea de a sta locului
 • ticuri
 • efectuarea unor rutine în mod obsesiv pe parcursul zilei (de exemplu, se spală pe mâini, sau curăță lucruri)
 • coșmaruri regulate, tulburări de somn
 • diete excesive sau mâncat compulsiv, urmat de vomitat
 • participarea la activități violente, precum uciderea unor animale sau incendierea unor lucruri
 • tulburare de spectru autist, tulburarea hiperchinetică
 • suspiciunea consumului de substanțe

Copiii sunt diferiți, și la fel sunt și manifestările diferitelor afecțiuni psihice. În plus, unii copii sunt foarte pricepuți la a-și ascunde trăirile față de părinți. Fac acest lucru de teamă să nu-i supere sau să nu fie pedepsiți.

Este foarte important să îți asculți instinctul, dacă simți că ceva nu e în regulă, chiar dacă nu știi exact ce.

E mai bine să mergeți la o evaluare la cabinetul de psihiatrie pediatrică și să aflați că totul e în regulă, decât să așteptați până situația se agravează. În plus, dacă vă duceți copilul la medicul psihiatru, aceasta e o ocazie foarte bună să-l educați cu privire la sănătatea mintală. Poate învăța cât de importantă este și că nu este nici o rușine să cerem ajutorul specialiștilor când avem nevoie. Astfel, e mult mai probabil ca pe viitor, dacă va exista vreo problemă, să vină la tine pentru a o rezolva.

Atunci când evaluează sănătatea mintală a unui copil sau adolescent, medicii psihiatrii pediatrici au nu unul, ci doi sau mai mulți pacienți. Familia este un sistem complex, care joacă un rol vital în dezvoltarea și evoluția copiilor. Toți membrii ei și interacțiunea dintre ei sunt importanți pentru sănătatea mintală a celor mici. Așadar, medicul de psihiatrie pediatrica va sta de vorbă atât cu pacientul, cât și cu însoțitorii lui (părinți, bunici, asistenți sociali, etc.) pentru a avea o imagine completă a mediului în care trăiește.

De obicei copiii nu pot sau nu vor să spună ce simptome au. Din acest motiv, abordarea psihiatrului, în funcție de vârsta și dezvoltarea copilului, este una creativă. Implica jocuri și discuții care să creeze un raport de încredere, pentru a ajunge la sursa problemelor.

De asemenea, pentru stabilirea diagnosticului, psihiatrul folosește o serie de teste și chestionare standard. Acesta va examina și starea fizică a pacientului, putând recomanda și analize de sânge, pentru a exclude cauze organice ale simptomelor.

Una dintre cele mai mari temeri ale părinților atunci când apeleaza la cabinetul de psihiatrie pediatrică este că vor primi un diagnostic psihiatric pentru copilul lor. Temerea este cauzată din cauza stigmei legate de afecțiunile psihice. Acesta nu trebuie însă privit cu teamă și incertitudine. Este un simplu prim pas spre vindecarea și dezvoltarea armonioasă a copilului.

Odată știut diagnosticul, medicul de psihiatrie pediatrică va stabili un plan de tratament. Cel mai adesea constă în terapie și/sau medicație, în funcție de caz.

Lipsa unui tratament adecvat duce la rate crescute de șomaj; violență; tulburări de comportament și activități ilegale.  Este afectată și sănătatea fizică, precum și integrarea socială. În schimb, atenția crescută față de sănătatea mintală, cu prevenție și tratatment adecvat duc la o sănătate fizică superioară, productivitate mai mare și stabilitate crescută.

Părinții joacă un rol activ în procesul de tratament, ceea ce poate cimenta legăturile din familie și duce, într-un final, la relații mai armonioase.

De multe ori, printr-un tratament adaptat nevoilor individuale, simptomatologia remide și evoluția este pozitivă. Colaborarea între medicul psihiatru pediatru și psiholog este importantă, de aceea psihologul de la Centrul Medical Hardmed  poate veni oricând în sprijinul micilor pacienți prin terapii individuale sau de grup.

Terapeuții Centrului Medical Hardmed sunt specialiști care știu să asculte, nu critică, nu judecă, nu evaluează, ci respectă și promovează libertatea și unicitatea fiecărui individ.

În Centrul Medical Hardmed considerăm că sănătatea psihică pornește de la comunicare, ascultare și întelegere. Acestea sunt principalele abilități în care ne formăm continuu și pe care dorim să le împărtășim prin legătura cu specialiști din medicină și psihologie. Le mulțumim clienților noștri pentru încrederea acordată!

Pentru programări vă rugăm sunați în următorul interval orar:
Luni - Marți - Miercuri - Joi - Vineri 08:00 - 20:00
Pentru apelurile efectuate în afara intervalului orar vă vom contacta noi
în maxim 1 - 2 zile lucrătoare.