Servicii Ecografie


 
Ecografie Doppler cardiacă
Ecografie tiroidiană
Sonoelastografie tiroidiană
Puncție citologie tiroidiană cu ac fin + lame histopatologice
Ecografie mamară și axilară
Sonoelastografie mamară
Ecografie abdomen general
Ecografie abdomen superior
Ecografie abdomen inferior
Ecografie aparat urinar (rinichi + vezică urinară) /prostată
Ecografie Doppler artere renale
Ecografie scrotala (testiculară)
Ecografie Doppler artere carotide  și vertebrobazilare
Ecografie Doppler arterial membru superior (unilateral/bilateral)
Ecografie Doppler arterial membru inferior (unilateral/bilateral)
Ecografie Doppler vene membru superior (unilateral/bilateral)
Ecografie Doppler vene membru inferior(unilateral/bilateral)
Ecografie Doppler vascular- alte vase
Ecografie musculoscheletală
Ecografie părți moi
Ecografie transfontanelară
Ecografie de șold
 Scleroterapie ghidată ecografic

Informații Ecografie


 Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor.

Ecografia este o metodă imagistică sigură, fără efecte adverse asupra structurilor examinate, ușor accesibilă, fără costuri mari și care poate vizualiza orice structuri anatomice, cu limitări la nivelul plămânului, osului și creierului, din care se pot vizualiza doar anumite părți, iar în cazul creierului, doar la vârste tinere, când suturile dintre oasele care alcătuiesc cutia craniană – fontanelele, nu sunt închise.

Fiind o metodă în care nu există efecte adverse, nu folosește radiații, nu este invazivă și care în majoritatea cazurilor nu necesită o pregatire specială, cum ar fi sedarea, ecografia poate fi repetată de câte ori este nevoie și la orice grupe de pacienți, în special gravidele și copii. În cazul acestor pacienți, fie nu pot fi utilizate alte metode datorită efectelor adverse fie necesită o colaborare apropiată cu medicul, care în cazul copiilor poate fi dificilă.

La ora actuală ecografia este principala metodă de screening în medicină, datorită avantajelor pe care le oferă: rapiditatea obținerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, practic nelimitată ca număr de examinări și timp, obținerea de planuri multiple și diferite de examinare ale aceluiași organ, preț de cost și întreținere redus.

Din nevoia de a studia structurile anatomice cât mai bine, au apărut diferite tipuri de sonde, unele pentru evaluarea structurilor situate mai profund, altele pentru cele superficiale și altele pentru cavitățile anatomice  cum ar fi vaginul, rectul sau esofagul.

Cu ajutorul explorării ecografice pot fi depistate diferite modificări în structura organelor, cum ar diferitele formațiuni tumorale sau suferințele organelor în cadrul unor tulburări metabolice, spre exemplu dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii. În afara modificărilor structurale, ecografia poate depista și modificări în funcționalitatea unor organe, prin vizualizarea în timp real a acestora, fiind foarte utilă în studiul tubului digestiv, al inimii, al activității musculare, etc.

Au apărut și o serie de aplicații care permit depistarea fluxurilor de sânge și studierea acestora ecografia Doppler color. Această metodă este utilă în studierea vascularizației organelor și a formațiunilor tumorale, precum și calității vaselor de sânge și a afectării acestora în cadrul unor boli sistemice, cum ar fi hipercolesterolemiile, diabetul zaharat, etc.

În afara studierii vascularizației prin metoda Doppler, există și ecografia cu substanță de contrast. Aceasta constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe care este formată din mici particule de gaz într-un înveliș elastic și permite o caracterizare foarte  bună a tipului de vascularizație a diferitelor structuri, ajutând la diferențierea diferitelor tipuri de formațiuni tumorale, maligne sau benigne, în aprecierea inflamației sau a vaselor de sânge. Avantajul acestei metode este reprezentat de ușurința efectuării precum și de efectele adverse minime sau absente ale substanței de contrast.

O alta aplicație a ecografiei o reprezinta elastografia, metoda prin care se poate studia densitatea unui țesut. Pentru aparatele care sunt dotate cu această caracteristică, metoda poate fi folosită în orice tip de ecografie și este foarte utilă pentru diferențierea formațiunilor tumorale benigne de cele maligne și în aprecierea gradului de fibroză.

Indicațiile de examinare sunt multiple, la ora actuală existând practic puține sau deloc ramuri ale medicinii care să nu benificieze într-un fel, de examinare ecografică. Aceasta se datorează în principal evoluțiilor tehnologice ale aparaturii (atat hardware – sondele cât și software), ceea ce a permis apariția unor examinări speciale- noi examinări Doppler (HD, B Flow, Ultra-fast), examinări volumetrice – 3D,4D, sonoelastografia, ecografia cu substanță de contrast, ecoendoscopia.

Pentru programări vă rugăm sunați în următorul interval orar:
Luni - Marți - Miercuri - Joi - Vineri 08:00 - 20:00
Pentru apelurile efectuate în afara intervalului orar vă vom contacta noi
în maxim 1 - 2 zile lucrătoare.