Cabinetul de Chirurgie Vasculară este în Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate!
Chirurgia vasculară este specialitatea medicală care studiază și tratează bolile sistemului venos, arterial și limfatic.
Principala investigație paraclinică pentru diagnosticul și monitorizarea bolilor vasculare este ecografia Doppler vasculară (în cadrul Centrului Medical Hardmed se efectuează ecografii Doppler vasculare – artere carotide și vertebrobazilare, artere membru superior, artere membru inferior, vene membru superior, vene membru inferior, alte vase din diverse zone ale corpului)
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pentru care este necesar un consult de chirurgie vasculară?
- Boala varicoasă(varicele)-durere, crampe, senzație de greutate, neliniște sau oboseală în picior, edem la nivelul gleznei/gambei, pătarea pielii și în stadiul final chiar ulcerații);
- Venectaziile(venele cu aspect de paianjen);
- Insuficiența venoasă cronică;
- Tromboza venoasă profundă;
- Tromboflebita acută și cronică;
Boala obstructivă arterială periferică (dureri la nivelul membrelor inferioare apărute la mers sau prezente în repaus, însoțite sau nu de leziuni tegumentare persistente); - Boala carotidiană suspectată sau confirmată;
- Accident vascular cerebralîn antecedente;
- Boala arterosclerotică;
- Boala anevrismală arterială;
- Hemangioame;
- Angioame;
- Vertij;
- Tulburări de vedere;
Principalele intervenții vasculare arteriale sunt:
- revascularizarea prin by-pass,
- trombarterectomia și
- dezobstrucția cu sonda Fogarty.
Chirurgia vasculară venoasă are ca obiectiv principal tratamentul bolii varicoase. Varicele sau venele varicoase reprezintă una dintre cele mai frecvente boli care afectează populația și netratate, pot duce la complicații cardiovasculare grave și chiar la moarte.
Principalele complicații sunt următoarele:
- Trombembolism pulmonar, frecvent letal;
- Hemoragie masivă până la exsangvinare;
- Edemul membrelor inferioare insoțit de inflamație;
- Discomfort și prurit;
- Ulcer varicos extins, care se poate finaliza cu amputația membrului afectat.
Tratamentul modern al venelor varicoase cuprinde o serie de manopere minim invazive, care se efectuează cu/fără anestezie locală, în regim de ambulator.
Principalele metode sunt:
- mini flebectomia
- scleroterapia ecoghidată
- terapia laser
- terapia laser endovenos (fotocoagularea laser)
Flebectomia ambulatorie – procedeu minim invaziv ce se poate realiza sub anestezie locală, in conditii de ambulator. Venele varicoase se îndepărtează prin incizii multiple, minime, ce nu necesită sutură permițând o recuperare rapidă și fără complicații.
Scleroterapia este indicată în cazurile în care simptomatologia sau complicațiile (durere, inflamația pielii sau ulcere) se dezvoltă și continuă să se agraveze în ciuda tratamentului la domiciliu. Procedura constă în injectarea unei substanțe chimice (sclerozant) într-o venă varicoasă pentru a leza peretele interior al venei ceea ce are ca urmare constricția și închiderea acesteia.
Terapia laser simplă este indicată pentru tratamentul venelor varicoase superficiale (aflate sub suprafaţa pielii), și de obicei, vor fi necesare mai multe şedinţe (telangiectazii, venectazii, hemangioame, angioame).
Poate fi utilizată și ca un pas secund după procedura de eliminare a unor vene varicoase mai mari cu ajutorul procedurilor chirurgicale, a scleroterapiei sau a tratamentului endovenos.
Terapia laser endovenoasă (Fotocoagularea laser) – folosește o fibră optică foarte fină ce se introduce în vena safenă prin intermediul unui cateter. Energia laser este distribuită sângelui și peretelui venos, pe măsură ce cateterul este retras de-a lungul venei tratate. Se realizează astfel închiderea definitivă a venei prin intermediul căldurii. Procedeul necesită anestezie locală și se poate asocia cu tehnica flebectomiilor minime. Poate elimina venele varicoase mari şi, totodată, pe cele superficiale. Recuperarea este rapidă cu rezultate foarte bune pe termen mediu și lung.
Stabilirea celei mai eficiente metode de tratament trebuie să înceapă cu o consultație și ecografie Doppler vasculară efectuată de medicul specialist în chirurgie vasculară, urmând ca decizia terapeutică să se ia de comun acord cu pacientul. Oricare ar fi metoda terapeutică aleasă, pacientul se poate deplasa singur imediat după intervenție și poate să își reia acvitatea de a doua zi.
Scopul echipei medicale a Centrului Medical Hardmed este acela de a îmbunătați starea de sănătate a pacienților noștri prin servicii de îngrijire cardiovasculară de cea mai înaltă calitate. Suntem specializați în diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare, precum și a bolilor vasculare periferice.